Szakmai életrajz

Grandpierre Atilla

1951-ben született Budapesten. Édesapja, Grandpierre K. Endre, a magyar őstörténelemkutatás egyik legkiemelkedőbb alakja. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem fizikus-csillagász szakain nyerte el egyetemi diplomáját, majd az egyetemi doktori címet 1977-ben, a fizikai tudományok (csillagászat) kandidátusa címet 1984-ben. A Budapest Klub Közösségi Tudatmezők nemzetközi kutatócsoportjának vezetője volt. Nemzetközi tudományos folyóiratok szerkesztőbizottsági tagja. 2011-ben fél évig a Chapman University, Center of Excellence (Kalifornia) vendégprofesszora volt.

Fő természettudományos kutatási területei: a naptevékenység eredete, a Nap élő vagy élettelen természete, a Világegyetem élő természete, komplexitás-elmélet, elméleti biológia, a fizika, a biológia és a pszichológia első elvének egységes elmélete, az élet komplexitási mérőszámainak elmélete, a természettudomány egységes elméletének megalapozása, az Ember és a Világegyetem kapcsolatának kutatása. Ezekben a témákban több, mint 350 tanulmánya és 6 könyve jelent meg.

Az „Astronomy and Civilization” c. nemzetközi tudományos konferencia http://www.konkoly.hu/AC2009/ szervezőbizottságának társelnöke, és a konferencia kiadványának szerkesztője (Astronomy and Civilization in the New Enlightenment, 2011, Springer). A New Scientist, „a világ első számú tudományos hetilapja” 2007. január 25-i számában (12. o.) egész oldalas cikk ismerteti a jégkorszakok eredetének a Nap magjának hőmérsékletváltozásaival kapcsolatos új modelljét Grandpierre elmélete és Robert Ehrlich, az amerikai George Mason University professzora ezen alapuló számításai alapján. Felfedezte a kvantummechanikán túli, a virtuális kölcsönhatásokat megszervező biológia alapelvének matematikai, fizikai és biológiai megalapozását. 2015-ben magyarul megjelent “Héliosz – a Nap és az élet új nézőpontból” című könyvének angol kéziratát James Lovelock, a Gaia-elmélet megalkotója így ajánlotta angol nyelvű megjelenésre: „Ez egy ragyogó könyv, melyből a mi saját csillagunk, a Nap fényessége ragyog ránk. A komoly tudós számára alapmű a Naprendszer tudományában.” Facebook oldal: https://www.facebook.com/HelioszKonyv/

Fő őstörténelmi kutatási területei: a Kárpát-medence és az eurázsiai síkság népeinek őstörténelme, műveltségtörténelme, az emberiség őstörténelme, az őskor tudománya, filozófiája, művészete, a „mágikus gondolkodás” (Grandpierre K. Endre által felfedezett és meghatározott) fogalma és kutatása, a mágusok szerepe az őstörténelemben, a székelyek őstörténelme, ősi ünnepeink feltárása, társadalomelmélet, az őskor és az ókor oktatási rendszerei. Ezekben a témákban több, mint 50 tanulmánya, és 5 könyve jelent meg. Tagja a Zürichi Magyarok Történelmi Egyesületének (ZMTE).

Zenekarai felelevenítik és a mában érvényes módon jelenítik meg a magyar népzene legmélyebb rétegét, az eurázsiai (több, mint hatezer éve lovas-íjász) ősnép mágikus népzenéjét. Az elektromos és népi hangszereken, rockzenei hatásokat is bevonva zenélő Vágtázó Halottkémek (VHK, 2009-től Vágtázó Életerő) (Magyarországon 11 éven át be voltak tiltva, és ilyen körülmények között találták meg az utat a rendszeres fellépésekhez; „minden idők legjobb sámán-punk bandája”;  7 CD-jük jelent meg világszerte) és az ősi népi hangszereken zenélő, a bartóki népzene-felfogást a mába átültető Vágtázó Csodaszarvas zenekarok alapító-énekese („Tiszta Forrás” CD, 2006, FONÓ, aranylemez; „Végtelen Ázsia!”, CD, FONÓ, aranylemez; „Bartók és Kodály munkájának méltó folytatása”; 2011, „Csillaglovaglás” CD, 2011, FONÓ).

A New Scientist, “a világ első számú tudományos hetilapja” 2007. január 25-i számában (12. o.) egész oldalas cikk ismerteti a jégkorszakok eredetének a Nap magjának hőmérsékletváltozásaival kapcsolatos új modelljét Grandpierre elmélete és Robert Ehrlich, az amerikai George Mason University professzora ezen alapuló számításai alapján. www.newscientist.com/article/mg19325884.500-suns-fickle-heart-may-leave-us-cold.html

A kvantummechanikán túli, a virtuális kölcsönhatásokat megszervező biológia alapelvének matematikai, fizikai és biológiai megalapozását adó tanulmánya:

Grandpierre A. 2007, Biological Extension of the Action Principle: Endpoint Determination beyond the Quantum Level and the Ultimate Physical Roots of Consciousness, Neuroquantology, Vol. 5 (4), 346-362. http://arxiv.org/abs/0802.0601

A Springer, illetve a World Scientific nemzetközi tudományos kiadók felkérték két könyv egy-egy fejezetének megírására, amelyek 2008-ban jelentek meg:

Grandpierre, A. 2008, Fundamental complexity measures of life. In: Seckbach, J. & R. Gordon, Divine Action and Natural Selection: Questions of Science and Faith in Biological Evolution, Singapore: World Scientific, 566 – 615; http://www.worldscibooks.com/lifesci/6998.html, http://www.konkoly.hu/staff/grandpierre/Complex.htm

Grandpierre, A. 2008, Cosmic Life Forms. Published as a chapter in From Fossils to Astrobiology. Records of Life on Earth and the search for Extraterrestrial Biosignatures, Part 4. Series: Cellular Origin, Life in Extreme Habitats and Astrobiology, Vol. 12, Seckbach, Joseph; Walsh, Maud (Eds.) XXXVI, pp. 369-385. http://www.springerlink.com/content/qh5r5664348n0032

A Budapest Klub Közösségi Tudatmezők nemzetközi kutatócsoportjának vezetője, a World Futures. The Journal of General Evolution; a Noetic Journal. The Journal of the Cosmology of Consciousness; és a Neuroquantology c. An Interdisciplinary Journal of Neuroscience and Quantum Physics nemzetközi tudományos folyóiratok szerkesztőbizottsági tagja.

A Vágtázó Halottkémek (VHK) (“minden idők legjobb sámán-punk bandája”; 6 CD-jük jelent meg világszerte) és a Vágtázó Csodaszarvas zenekarok alapító-énekese (“Tiszta Forrás” CD, 2006, FONÓ Budai Zeneház;”Végtelen Ázsia!”, CD, FONÓ Budai Zeneház; “Bartók és Kodály munkájának méltófolytatása”).

Könyvei:

 • A Mindenség Őrjítő Varázsa (agy-rakéták). Versek, novellák, elmefuttatások (1994, Seneca Kiadó)
 • Emeletes Mesehajó (elme-utazása csillagerőhöz). Verses-novellás kötet (2000, La-Zi BT)
 • Az Élő Világegyetem Könyve (2002, Válasz Könyvkiadó)
 • Életünk és a Mindenséget áthatórend (2004, Barrus Könyvkiadó)
 • A lélek halhatatlansága (2005, Barrus Könyvkiadó)
 • Karácsony (2006, Barrus Könyvkiadó)
 • Grandpierre K. Endrével közöskönyve az Atilla és a hunok. A szkíta-hun-magyar folytonosság (2006, NapKút Kiadó)
 • Királyimágusok ősnépe: a magyar (2007, Szenzár Kiadó)
 • Orbán Dezsővel közöskönyve a Fejezetek a székelység őstörténetébeől. (2009, Kárpátia Műhely)
 • Grandpierre K. Endre emlékezete (2010, Hun-Idea) – Magyarságtudományi Füzetek Kisenciklopédia 9.
 • Az Élő Világegyetem Könyve – 60%-ban átdolgozott kiadás, 2012, Titokfejtő Könyvkiadó
 • Apám szíve dobog bennem. A Grandpierre-család verseiből. 2013, Titokfejtő Könyvkiadó
 • Héliosz – a Nap és az Élet új nézőpontból. 2015, Titokfejtő Könyvkiadó

Néhány fontosabb filozófiai tanulmánya:

Világlogikák. Világmodellek és alapvalóságaik logikái. Vár Ucca Műhely, 2001/2-3, 49-98.

A filozófia alapfeladata és a világnézet megalapozása. Valóság, 2002/5, 27-39.
http://www.konkoly.hu/staff/grandpierre/vilagnez.html

Honlapok:
http://www.konkoly.hu/staff/grandpierre, https://www.facebook.com/HelioszKonyv/
http://www.grandpierre.hu
http://www.vagtazocsodaszarvas.hu
http://www.myspace.com/vcssz
http://vhk.mediastorm.hu,