VHK, VCSSZ: Felszínre hozzák az őserőt! 2014-09-12

VHK, VCSSZ: Felszínre hozzák az őserőt! 2014-09-12

Kulturális ajánló 2014. szeptember 12., péntek
Felszínre hozzák az őserőt
Hasonló szellemiségű zenekarokkal rendez találkozót a Vágtázó Halottkémek
Innen letölthető pdf-ben: KissEszterVeronka20140912FelszinreHozzakAzOserotTeljes
Grandpierre Attila a rockban és a népzenében is a felszabadító őserőt keresi

VHK-fesztivált tartanak ma este a Dürer Kertben, ahol a legendás zenekar mellett olyan együttesek lépnek fel, amelyek a leginkább képviselik a VHK szellemiségét. A programról Grandpierre Attila mesélt lapunknak.

F E S Z T I V Á L
• Kiss Eszter Veronika
Régi vágyam összegyűjteni a Vágtázó Halottkémek koncertjén azokat az embereket, akik hasonló felfogásúak, vagy közösséget vállalnak a VIHK-val, és egyfajta társaságba összehozni őket. Ehhez kapcsolódott Zéró (Varga Balázs) barátunk, aki a zenekar koncertjeit szervezi, és gyakorlatilag már a VHK tagjának tekinthető. Ő veetettee fel, hogy hívjuk meg azokat a zenészeket, akik a leginkább képviselik a VHK szellemiségét – mondta lapuknak Grandpierre Attila. A VHK énekesétő1 megtudtuk: a fellépők névsora úgy állt össze, hogy a zenekar minden egyes tagja javasolt valakit, akit érdemesnek talált arra, hogy meghívjanak. Így alakult ki a lista: a Godgiven, a Psycho Mutants, a Cantara, az Isten Háta Mögött, a Dereng, a Képzelt Város, a Búcsúkoncert, a Perihelion és a Kretens érkezik a találkozóra. A fesztivál több helyszínen zajlik maid a Dürer kertben, különböző beltéri színpadokon, a nagy szabadtéri színpadon pedig a Kretens után lép fel a VHK, egyedül az ő koncertjük idején nem lesz párhuzamos rendezvény. A fesztiválon levetítik a Gyönyörű zöld című filmet, a jövő társadalmáról szóló elhallgatott alkotást.

A VHK a koncertet egy teljesen új számmal kezdi, a Szikrázó ég cíművel. – Ez a szám már lassan egy éve érlelődik, és nagyon erőteljes, úgy gondolom, megadja a hangulatot a kezdéshez – mondta Grandpierre Attila. A zenész-csillagász azt is kiemelte: huszonnégy év után először játszik velük újra Balázsfalvi Gábor gitáros, ami szintén különlegessége lesz a fesztiválnak. Vele legutóbb 1990-ben az Altnássy téren léptek fel, most három szám erejéig csatlakozik hozzájuk.

Grandpierre Attila másik zenekara, a Vágtázd Csodaszarvas a jövő csütörtökön koncertezik a Fonóban. Döntő többségében új számokkal lépnek a közönség elé, olyan dalokkal, amelyek a készülő új lemezükön szerepelnek majd.

A két zenekarról szólva Grandpierre Attila úgy fogalmaz: a VHK-val különlegesen szerencsés az együttes hosszú története. – Ez a zenekar egy baráti közösségből alakult, és az újjáalakulás és újjászületés óta, amikor újra egymásra találtunk, sokkal jobban megbecsüljük egymást. Óriási szabadsága van minden zenésznek, kezdeményezhet, ujíthat, és persze a VHK zenéje sokkal közelebb áll a XXI. század rockzenéjéhez. A Vágtázó Csodaszarvas viszont a népzenéhez és ezáltal olyan eegyetemes értékekhez áll közelebb, amelyek évszázadok múlva sem veszítenek a jelentőségükből. Sőt, a Csodaszarvas még erőteljesebben képviseli a népzene régebbi vonulatát, öserejét, azt, amit a világon sok zenekar keres – mondta a vágtázó zenekarok vezetőije, aki éppen Lélek és Világegyetem című új könyvén dolgozik. Ez a kötet várhatóan még az idén megjelenik. – A két zenekar és az írói munkásságom egymást erősítő szálak, ezáltal lényegesen több olyan csatorna nyílik meg bennem is, ami ezt az említett őserőt hozza a felszínre – fogalmazott Grandpierre Attila.