Vágtázó Csodaszarvas: Sámánutazás + Csillaglovaglás – lemezbemutató

Vágtázó Csodaszarvas: Sámánutazás + Csillaglovaglás – lemezbemutató

Vágtázó Csodaszarvas – Sámánutazás + Csillaglovaglás – lemezbemutató karácsonyi nagykoncert különleges vendégekkel, Fanfara Komplexa

Minden idők legeredetibb, legkülönösebb, legkatartikusabb magyar népzenét felelevenítő zenekara hatalmas, karácsonyi örömszertartás keretében mutatja be döbbenetes mélységű és emelkedettségű vadonatúj lemezét sok-sok vendéggel és megannyi meglepetéssel.

Helyszín: A38-as állóhajó
Dátum: 2011.12.23.
Elővétel: 2000 Ft
A fellépés napján: 2500 Ft

Facebook esemény

Információk: A38 hajó

A Vágtázó Csodaszarvasban Grandpierre Atilla eredeti zenekartervét váltja valóra, és a legjobb magyar nép- és dzsessz-zenészekkel, ősi népi hangszereken adja elő muzsikáját. Sokan mondták már, hogy életük legnagyobb eseménye volt a Vágtázó Csodaszarvas koncert élménye. Tény, hogy a mai társadalom alapján kialakult világképünket gyökeresen megváltoztathatja az a világ, amit Grandpierre Atilla és társai tárnak fel előttünk. Zenéjük Eurázsia ősi lovasnépének zenei világából fakad. A zenekar két megkülönböztető jellegzetessége a kozmikus életerőt árasztó szellemiség, és az előadás rendkívüli energiája.

A szakmai kritika szerint: „Ezután nincs olyan muzsika, amit hallgatni tud az ember. Ez maga a teljesség, legalábbis az a szelete, amit itt a földön fel lehet fogni belőle. Örök dallamok, amelyeket korszerű köntösbe öltöztettek.. Grandpierre Attila mindig lélekből énekel. Elveszíti önmagát a színpadon, hagyja, hogy eszközzé váljon a zene kezében, s annak üzenetét közvetítse. Ezért aztán aligha akad más olyan muzsika, amellyel ennyire hatásosan győzhetnénk meg nemzeti múltunk, örökségünk hatalmas, máig ható erejéről honfitársainkat és akár az egész világot, mint a Vágtázó Csodaszarvas zenéje. Aki egyszer meghallja, soha többet nem felejti el, mindig keresni fogja.”

A Vágtázó Csodaszarvasnak már legelső lemeze, a bartóki népzene-felfogás alapján született Tiszta Forrás az év lemezévé és aranylemezzé vált. Második lemezük, a Végtelen Ázsia! szintén bekerült az év legjobb lemezei közé, az országos lemezeladási MAHASZ listán pedig a 7. helyig jutott előre, és szintén aranylemez lett.

A Kaliforniából nemrég visszatért vendégprofesszor Grandpierre Atilla csillagász és zenésztársai idén ősszel a CSILLAGLOVAGLÁS című albummal ajándékozták meg hallgatóikat. A három év válogatott termését bemutató harmadik lemezen, amely ismét a FONÓ kiadásában a napokban látott napvilágot, kilenc vadonatúj felvétel hallható: az ősi eurázsiai dallamvilágú Hajnali szél és a heráti kádis-hun népzenével rokon Gyönyörű vágy (a VHK-s „Aláírhatatlan történelem” feldolgozott, 2011-es változata), a magyar néptánc legtombolósabb válfajában kiteljesedő Tábortűznél, a különleges tudatállapotba varázsló Borzongás és Éjféli Varázs, a moldvai motívumokból építkező Égről a földre, a hajmeresztően felszabadító Lovasnépek indulója, az ősi székely népballadát felelevenítő Júlia Szép Leány, és a lemez címadó dala, a sámánisztikus Csillaglovaglás. A kritikák szerint nagyszerű érzés, mellbevágó az a magától értetődő természetesség, ahogy kinyílik egy másik világ az albumot hallgatva. Nemcsak maguk a dalok, hanem a hangszerelés is mesésen színes és gazdagon rétegzett. Annyira érzékletes, magába szippantó, eget-földet, pusztát-csillagokat bejáró, barátságokat, lovasnépek életminőségét, új valóságokat megéneklő ez a hetven perc, amire még nem volt példa sem a folkos alapú műfajokban, sem pedig Grandpierre Atilla munkásságában.

A lemezbemutató koncert egy különleges karácsonyi rendezvény keretében december 23-án lesz az A38 Hajón. A Vágtázó Csodaszarvas vendégei: Dr. Hoppál Mihály, aki a sámánutazásokról tart előadást és mutat be dokumentumfilmeket, valamint a Fanfara Komplexa.

/ Koncertek, Újdonságok