Szarvassá változott fiak

Szarvassá változott fiak

Megjelent: Poós Zoltán: Táskarádió. 50 év, ötven magyar sláger. Rózsavölgyi, 2010, 279-284.

 

2009

Vágtázó Csodaszarvas

Ének a csillagokig

Szarvassá változott fiak

Grandpierre házasságot kötött a folk zenével, és a hetedhét országon túli lakodalom most is tart. Hogy a fiatalságának titka a kumisz, a nyereg alatt puhított rock and roll, azt még nem derítették ki, az viszont biztos, hogy a Végtelen Ázsia! című második Vágtázó Csodaszarvas lemez az egyik legfontosabb magyar world music album, a magyar zenekultúra fontos alkotása, méltó tisztelgés Bartók Béla Kodály Zoltán szelleme előtt. Grandpierre a VHK-val a hetvenes évek második felében kitalálta az azóta már világszabadalommá vált etno-punkot. Címkézhetjük bárhogy is a Vágtázó Halottkémek és a Vágtázó Csodaszarvas zenéjét, mert nem fog rajtuk semmilyen rontás. …

* * *

… A Vágtázó Csodaszarvas nem egy afféle kalandozás volt, hanem logikus következménye a VHK-nak. Extázis 7-től 9-ig. Egyszerre monumentális és intim az Ének a csillagokig, ha nagyon elragadtatnánk magunkat, azt is mondhatnánk, hogy a végtelen lekottázása.

* * *

A Vágtázó Csodaszarvas rajongói – nevezzük őket a városi puszták népének – koncerteken szarvas bábokat emelnek a magasba, beöltöznek ősmagyar ruhákba, fanatikus fickók, na.

… A Vágtázó Csodaszarvas a legtöbb a folkprodukciótól eltérően a tiszta transzra épít. Ha van zene, melyre áll a költői program, mely szerint a mindenséggel mérd magad, nos, az Grandpierre Atilla zenekarára mindenképpen áll.

Az Ének a csillagokig afféle himnusz, több köze van a Boldog asszony anyánkhoz, mint mondjuk az Oláh Ibolya énekelte Magyarország című kellemetlen műdalához. Számosan voltak, akik megkíséreltek alternatív himnuszokat alkotni, de talán senkinek nem sikerült olyan meggyőzően, mint a Vágtázó Csodaszarvasnak. Talán azért is, mert Grandpierre Atilla számára nem ChuckBerry volt a követendő minta, hanem Bartók Béla. Ő vette legkomolyabban Bartók 1931-ben írott gondolatait…

 

 

Van, aki szerint a world music-érzés olyasmi, mint amikor a taxisok hajnalban, két bachlava között egy éjjel-nappali gyros bárban elhallgatják Rachid Tahát, olyasmi a word music, amit egy körúti utazási irodában hallanak, ami afrikai maszkok mögé rejtett hangszórókból szól, míg lefoglalják a Marica apartmant Porecben. Aki idegenkedik az ún. world musictól, mert azt gondolja, hogy olyan, mint a VIT-en a nemzetek felvonulása, ahol egymásba érnek a baráti országok zenéi, és a kubai és az NDK tesvérek formar.uhái, annak mindenképp ajánljuk a Vágtázó CsodaszarvasÉnek a csillagokig című dalát. És persze azoknak is, akik felváltva olvasnak Márait, Móriczot és Várkonyit.

/ Vágtázó Csodaszarvas