Vágtázó Halottkémek Idéző – Forgószél! (Rockinform)

Vágtázó Halottkémek Idéző – Forgószél! (Rockinform)

Megjelent: Rockinform, 2010. február, 25. o.

 

 

Vágtázó Életerő:

Vágtázó Halottkémek Idéző – Forgószél!

Szerzői kiadás/Periferic Records

Íme, a VHK – Vágtázó Életerő-matek megoldó képlete: Vágtázó Életerő = VHK + Szabó Kristóf (dob) – Ipacs László (dob). A patinás zenekar utolsó, igazi felállásában megmaradt alaptó tag nélküli VHK-ról beszélünk tehát. De micsoda VHK-ról! Arról, amelyik 8 év pihenő után éledt újjá, hogy jobb legyen, mint valaha!

Mert az idő nem múlt el nyomtalanul. Bebizonyosodott, hogy Grandpierre Attila nem mondhat le lételeméről, a színpadról! Létrehozta hát (2005-ben) a Vágtázó Csodaszarvast (harmadik lemezük élő felvétele április 9-én lesz az A38-on), amely a hihetetlen energiákat mozgósító koncertjei közepette egyre tökéletesebb, érettebb produkcióval rukkol elő. Nos, a VHK is eget-földet rengető erővel bír, csakhogy nem a világzenében! És mégis.

Akarva vagy akaratlan, a Csodaszarvas fegyelméből Attila valamit átörökített! Éppen a fegyelem erejével emeli Vágtázó Életerőt pár centivel a VHK fölé! Átvette a VCsSz lemezkészítésének metódusát is. Élő felvételeket hallhatunk: erőteljes új számokat, és alaposan átgyúrt régebbi dalokat. Ugyanakkor (ellentmondásosnak tűnik, de csak látszólag az), a Vágtázó Életerő mit sem vesztett a VHK spontaneitásából! Ezt a jól ismert VHK-számok átdolgozásai hivatottak igazolni, amelyek közül az Élő Világegyetem 15, a Hunok csatája 10 percben teljesedett ki.

A lemez a címadó dallal kezdődik. A Forgószél felkap, és a magasba emel. Nem ejt el, mi több: szárnyakat ad! A VHK egykori táborának mindenképp, és azoknak a fiataloknak is, akik képesek ráérezni arra a varázserőre, amit a Vágtázó Életerő pszichedelikusan pörgő rockzenéje nyújt. Több mint egy óra a repülés ideje ebben az ismerős-ismeretlen közegben. Amikor Grandpierre Attilával és régi-új csapatával együtt szállsz, semmi és senki nem számít. A VHK-idéző Forgószél az óév mágikus, emberfeletti csodája.

Sandro

/ Vágtázó Életerő