Bartóki népzene a Világegyetem központjából (Beharangozó, cikkek)

Bartóki népzene a Világegyetem központjából (Beharangozó, cikkek)

Vágtázó Csodaszarvas (VCSSZ)

www.vagtazocsodaszarvas.hu, Grandpierre Attila: grandp@iif.hu

www.grandpierre.hu/ujdonsagok0.htm, www.myspace.com/vcssz

Bartóki népzene a Világegyetem központjából

Végtelen Ázsia! – lemezbemutató koncert a Petőfi Csarnokban

2008. december 5.-én 19:00 órától egyedülálló élményben lehet részük a Petőfi Csarnokba látogatóknak: közvetlenül átélhetik a Bartók Béla népzenefelfogásának jegyében kozmikus forrásból születő népzenét. Ezen a koncerten mutatja be a Vágtázó Csodaszarvas a Végtelen Ázsia! címmel nemrég megjelent, és hamarosan a MAHASZ sikerlista élvonalába jutott lemezét. Első lemezükről, a nemrég aranylemezzé vált „Tiszta Forrás”-ról írták: „Aligha akad más olyan muzsika, amellyel ennyire hatásosan győzhetnénk meg nemzeti múltunk, örökségünk hatalmas, máig ható erejéről honfitársainkat és akár az egész világot, mint a Vágtázó Csodaszarvas zenéje. Aki egyszer meghallja, soha többet nem felejti el, mindig keresni fogja”.

A VCSSZ muzsikája ugyanabból a kozmikus életerőből születik, mint az őserejű, igazi népzene, amelynek létére Bartók Béla csak következtetett, és amelyet most Grandpierre Atilla csillagász-zenész sok évtizedes zenei és csillagászati alkotó és gyűjtőmunkája következtében bárki meghallgathat. Bartók Béla volt ugyanis az, aki rájött, hogy a szokásos, ismert népzenén túl létezik egy igazi, őserejű népzene is, amelyik nem a bevett, külsődleges mintákat követi, hanem egy különleges, zeneiségtől felfokozott tudatállapotban, a zenei alkotóösztönben megnyilvánuló természeti erőtől születik. Bartók Béla a népzene születését tanulmányozva vetette fel, hogy az ősi népzene legelőször még nem követett semmiféle stílust, hanem magából a zenei alkotóösztönben jelentkező természeti, kozmikus alkotóerőből született. A Vágtázó Csodaszarvas ezt az őserejű, igazi népzenét tette hallhatóvá. A Mindenség látható felszíne mögött ott él az az alkotóerő, amelyből nemcsak a csillagok, hanem az élőlények és az igazi népzene is születik!

Remélhetően, a Végtelen Ázsia! történelmi jelentőségűvé válik azért is, mert a világon először ad áttekintést a lovas népek fergeteges, elemi erejű, kozmikus forrásból fakadó népzenéjéről. Milyen érzés vágtázó lovak hátán, a csillagos égbolt alatt, életre szóló bajtársak társaságában száguldani a végtelen síkságokon? Milyen érzés ezt az ősi, természetes érzésvilágot a VCSSZ avatott zenészei által megismerni?

A KultúrPart.hu kritikája szerint: “Nemrég megjelent a Végtelen Ázsia! című második Vágtázó Csodaszarvas lemez, amely az év magyar world music albuma is lehetne, ha nem állna hülyén ez a címke a zenekaron. A Végtelen Ázsia! a magyar egyetemes kultúra egyik igen fontos alkotása, méltó tisztelgés Bartók Béla és Kodály Zoltán szelleme előtt, jó apropó lenne egy Kossuth-díjhoz, mellesleg”.

Az ünnepélyes lemezbemutató koncertet vendégzenekar, a SZILAJ Dobcsoport előadása nyitja meg 19:30-20:30-ig. Ezután Kerékgyártó Edina táncművész-koreográfus szakrális táncot mutat be, amelyet a Vágtázó Csodaszarvas: “Ének a csillagokig” című dalára alkotott. A Vágtázó Csodaszarvas kétórás műsora 21 órakor kezdődik. Hallhatunk itt bartóki népzenefelfogás alapján születő mágikus folyamatzenét, kozmikus-szakrális beavató zenét, dunántúli regösénekekre épülő karácsonyi dalt, mongóliai népzenére épülő vágtázó dalt, felelevenedik a magyar népzene ősi rétege, az afganisztáni heráti kádis hunok ősi népzenéje, a dunántúli ugrós tánc, moldvai fergeteges népdal-motívumok, a Kínában máig tovább élő hun lovas dallamok, ősi ázsiai lovas ritmusok, és ázsiai motívumokból építkező balladát is hallhatunk. A zenekar bemutat a magyar népzenéből fakadó monumentális, őserejű alkotást éppúgy, mint a nagy hírnevet szerzett elődzenekar, a Vágtázó Halottkémek néhány ide tartozó dalát. Az ünnepélyes koncerten meglepetések, eddig soha nem hallott dalok is hallhatóak lesznek.

A Vágtázó Csodaszarvas egyedülálló zenekar a Földön. Zenéje minden eddigi forradalomnál alapvetőbb távlatokat nyit, annál inkább, mert mindannyiunk közös tudatalattijának zenéje. Szövegei éppúgy egyedülállóak, az égig emelőek, a Kozmosz kiteljesedésére nyitják rá életünket. Előadásmódja, zene-értelmezése valóságos kozmikus varázserőt kapcsol be a zenébe.  Olyan felemelő energiákat mozgósít az ősi, akusztikus népi hangszereken, amelyek frissessége, közvetlensége, őseredetisége meglepő, egyszer elragad a fergeteges öröm, másszor futkos a hátunkon a hideg, egyszerre monumentális és bensőséges. A VCSSZ őserejű népzenéje megalkuvás nélküli energiát, életerőt ad a helytálláshoz, az önmagunkra találáshoz, a modern világ manipulációitól megtisztuláshoz.

A „Végtelen Ázsia!” lemez nyolc tételéből hat rövid változatai letölthetők a www.grandpierre.hu/ujdonsagok0.htm oldalon.

A zenekar tagjai (képek: www.grandpierre.hu/ujdonsagok0.htm):

Grandpierre Attila, ének (VHK)
Bakos Csaba, csángó dob, derbuka, riq (Ajde Braco)

Bese Botond, kecskeduda (Magyar Dudazenekar, Beste)
Benkő Róbert, bőgő (Grencsó Kollektíva, Dresch Quartett, Szabados György formációi –MAKUZ, Dél-alföldi Szaxofon Együttes, Ektar)
Fazekas András, dob, ütőshangszerek (Stefanidu Janula és zenekara, Alkonyzóna)

Fábri András, ciszter

Fábri Géza, tambura, koboz, ud (Vízöntő, Tatros, Mentés Másként Trió)

M. Gebri Bernadett, ének

Molnár Krisztina, hegedű, marinhur, erhu

Orczi Géza, tapan, ud, saz, buzuki, dzura, bolgár tambura, tamburica (régi Szirtosz, Zsarátnok, Makám, Besh O’DroM, Kóló; Sebő zenekar, Dilber, Udrub)

Vaskó Zsolt, fúvós szólista, kínai fuvola, töröksíp, szaxofon, furulyák, duda (Madárdal Zenekar, Szabados György zenekara, Hattyúdal Színház, Magyar Tekerőzenekar, Magyar Dudazenekar, Maskarás Céh)

Látvány és grafikai arculat: Barcsik Géza (Naplegenda, Vágtázó Halottkémek, Szörényi Levente, Lajkó Félix, Dresch Quartet, Nikola Parov, Kaláka).

Cikkek::

Amikor a végtelen dübörgés egy kis korongra szorítkozik

Szarvassá változott fiak

A “Végtelen Ázsián” keresztül vágtázik a magyar Csodaszarvas

Fémforgács kritika

Videófelvételek a hálón

http://www.youtube.com/watch?v=IGvhcUlSNuQ Új DVD: Napkapu

http://www.youtube.com/watch?v=bD4b-cWiO_0 Új DVD: Emberélet

http://www.youtube.com/watch?v=kcZo4BOg5wo Mámoros éj vágtázás, Monostorapáti, Művészetek Völgye

http://www.youtube.com/watch?v=s_hC-TTJKk8 Koncert-kezdés, 2006. június 21, Petőfi Csarnok

http://index.hu/video/2007/04/21/csodaszarvas_a_lelki_atomtamadas_ellen/

Vágtázó varázslók ősi szertartása

Magyar Nemzet, 2008.12.05

Kiss Eszter Veronika

Végtelen Ázsia! című új lemezét mutatja be ma este hét órakor a Vágtázó Csodaszarvas a Petőfi Csarnokban, ahol vendégként a Szilaj Dobcsoport és a szakrális táncot bemutató Kerékgyártó Edina is színpadra lép, utóbbi művész a Vágtázó Csodaszarvas muzsikájára mutatja be látványos műsorát. Grandpierre Attilától megtudjuk: a koncerten a lemez anyaga mellett új dalokat és néhány meglepetést is hallhatunk.
– A számok csak ugródeszkát adnak ahhoz, hogy a zenekar elrepüljön, hiszen ennek az estének az igazi lényegét nem a hallható hangok, hanem az átélhető, megelevenedő érzések adják. A ma esti alkalom nem egyszerűen egy előadás lesz, hanem egy ősi szertartás, ami a Világegyetem szellemi energiáival teremt kapcsolatot, úgy, hogy ezeket az energiákat lehozza a földre, bekapcsolja jövőnk alakításába. Így akik ott lesznek, alkotó résztvevői lehetnek ennek az eseménynek – mondja Grandpierre Attila. A Vágtázó Csodaszarvas énekese-vezetője a lemezről korábban azt nyilatkozta: az eurázsiai magas kultúrában olyan elemi erejű, varázslatos, ötfokú zenét játszottak, ami nemcsak az emberiség zenei világörökségének az egyik legnagyobb kincse, s ami ezen a lemezen most fölelevenedik, hanem ez az elidegenedett emberiség magára találásának is alapfeltétele.

 

/ Vágtázó Csodaszarvas