Bennünk a Mindenség él és cselekszik – Magyar Nemzet 2013. szeptember 13, péntek

Bennünk a Mindenség él és cselekszik – Magyar Nemzet 2013. szeptember 13, péntek

Megjelenik: Magyar Nemzet, 2013.09.13, pénteken

 

Bennünk a Mindenség él és cselekszik

 

Grandpierre Attila az élő világegyetemről, értékről, nemzetről és zenéről

 

Ötéves korában kijelentette, hogy csillagász lesz, majd hétévesen elhatározta, hogy énekelni fog, végül mindkettőt megvalósította. Grandpierre Attila a fizikai tudományok kandidátusa, neve a legtöbbek számára mégis a Vágtázó Halottkémek vagy a Vágtázó Csodaszarvas zenekarokból lehet ismerős. Zenei és tudományos munkássága szorosan összefügg, hiszen mindkét területen az élettel, az élő világegyetemmel foglalkozik. Most hétvégén, a Balatonkenesén rendezendő Everness Fesztiválon előadást tart és koncert ad a Vágtázó Csodaszarvassal. Grandpierre Attilával a fesztivál kapcsán beszélgettünk.

 

Tanulmányokat, könyveket ír, tudományos munkát folytat, énekel, koncertezik. A hétvégén az Everness Fesztiválon tart előadásokat, és lép fel a Vágtázó Csodaszarvas zenekar élén. Számtalan különféle, szerteágazó terület, mi az a közös pont, ami összeköti, és egyben tartja ezeket?

 

A közös pont az a szellemiség, amelynek a lényege, hogy a Világegyetem él. 400 éve a fizika egyeduralma alatt élünk, aminek sokat köszönhetünk ugyan, de nem maradhat örökké az anyag tudományáé a vezető szerep. A következő lépés a biológia lesz. És ez még fontosabb a számunkra, mert bármilyen lényeges testünk anyaga, nem tudunk mit kezdeni vele, ha nem élünk. Az élet a tudomány és egyben a társadalom központjába kerül, az anyagi javak termelésének robbanásszerű növekedése után megindul az élet javainak, az élet minőségének rohamos fejlődése. Egy új szellemiség kora jön el: az anyagközpontúság helyett az életközpontúság kora.

(és következik az interjú további szövege)

GA-MN1

 

/ Egyéb, Interjúk, Interjúk, Újdonságok